Prissetting av tapsleder - definisjon, begrunnelse og praktiske eksempler

En tapsleder-prisstrategi, et begrep vanlig i markedsføring, refererer til en aggressiv prisstrategi der en butikk priser sine varer Kostnad for solgte varer (COGS) Kostnad for solgte varer (COGS) måler de "direkte kostnadene" som påløper ved produksjon noen varer eller tjenester. Den inkluderer materialkostnader, direkte arbeidskraftkostnader og direkte fabrikkomkostninger, og er direkte proporsjonal med inntektene. Når inntektene øker, kreves det flere ressurser for å produsere varene eller tjenesten. COGS er ofte under kostnad for å stimulere salg av andre, lønnsomme varer. Med en slik prisstrategi selger en virksomhet sine varer med tap for å lokke kundetrafikk bort fra konkurrentene. I motsetning til rovprising, er taps lederprising rettet mot å stimulere annet salg av mer lønnsomme varer. Lær mer om forretningsstrategi i Finance's Business Strategy Course.

Prisliste for tapsleder

Begrunnelse bak prisleder

Ved første øyekast kan det se ut til at en slik prisstrategi vil ødelegge lønnsomheten Salgsinntekter Salgsinntekter er inntektene som et selskap mottar fra salg av varer eller levering av tjenester. I regnskap kan begrepene "salg" og "inntekt" brukes, og blir ofte brukt om hverandre, for å bety det samme. Inntekt betyr ikke nødvendigvis mottatt kontanter. av en butikk. Imidlertid fungerer tapslederens prisstrategi faktisk ganske effektivt hvis den utføres riktig.

Begrunnelsen bak strategien er troen på at prising av visse produkter under kostnad vil trekke mer trafikk fra andre konkurrenter og derfor til slutt generere mer salg på andre produkter. Bedrifter tiltrekker seg nye kunder med et ekstremt billig produkt eller en tjeneste i håp om å bygge en større kundebase og øke langsiktige gjentatte inntekter Inntektsstrømmer Inntektsstrømmer er de forskjellige kildene som en bedrift tjener penger på ved salg av varer eller levering av tjenester . Hvilke inntekter en virksomhet registrerer på sine kontoer, avhenger av aktivitetstypene virksomheten utfører. Se kategorier og eksempler.

Tenk for eksempel på bedrifter som bruker “innledende” priser for sine produkter og tjenester. Flere kabel- og telefonselskaper tilbyr lave priser for sine tjenester i et forsøk på å "fange" kunden og til slutt kryssalg av andre produkter og tjenester. Selv om tjenesten i dette spesielle eksemplet kanskje ikke er priset til under pris, er begrunnelsen i det vesentlige den samme.

Eksempel på tapslederpriser: British Motor Corporation

I 1959 ble British Motor Corporation (BMC) Mini-bil solgt til en pris av $ 496 for sin basismodell. Det ble anslått at BMC tapte $ 30 på hvert salg av Mini-bilen. Den eneste konkurrenten til BMCs bil på den tiden var Ford Anglia, som var marginalt billigere, men som manglet mange funksjoner inkludert i BMCs Mini-bil.

Selv om BMC tapte penger på sin basismodell, forventet selskapet at basismodellen ikke ville stå for et betydelig salg siden den manglet funksjoner som bakruter, varmeovner osv. I hovedsak brukte BMC basismodellen som en tapsleder. for å generere positive overskrifter og deretter markedsføre bilene med høyere modell (som genererte et lite overskudd per salg).

Når det er sagt, fungerte ikke tapslederens prisstrategi ikke helt for BMC. Basismodell-minibilen viste seg å være veldig populær blant kundene, og selskapet solgte flere basismodellbiler enn den først forventet. Derfor, til tross for å være det bestselgende bilfirmaet i Storbritannia og andre markeder, tjente BMC lite eller ingen fortjeneste på grunn av det høye salget av basismodellene. Dette illustrerer at en virksomhet må være veldig forsiktig når den utfører en prislederstrategi for tapsleder, ellers vil den skade bunnlinjen i stedet for å dra nytte av den.

Lær mer om strategi i Finance's Business Strategy Course.

Eksempel på tapslederpriser: Gillette

Gillette er et kjent eksempel på et selskap som benyttet en prisstrategi for tapsleder i sin forretningsmodell. For flere år siden ble Gillette ledende innen salg av barberblad ved å følge en genial strategi: å selge deres mekaniske barberhøvel langt under kostnaden for å trekke nye kunder. Betrakt flyttingen som en “innledende” pris - Gillette ønsket å bygge en kundebase Demografi Demografi refererer til de sosioøkonomiske egenskapene til en befolkning som bedrifter bruker for å identifisere kundens produktpreferanser og kjøpsatferd. Med målmarkedets trekk kan selskaper bygge en profil for kundebasen. og stimulere fremtidig salg av produktene deres.

Dette var en smart strategi å benytte seg av fordi Gillette genererte mye mer inntekter fra det gjentatte salget av erstatningsblader enn det gjorde fra det første salget av en barberhøvel. Å få en ny barberhøvelkunde åpnet også døren for Gillette for å selge den nye kunden sine andre produkter, som deodorant og aftershave, som hadde høy fortjenestemargin for selskapet.

Hovedulempen ved tapslederpriser

Den største risikoen for en bedrift som benytter seg av en tapslederprisstrategi, er illustrert i eksemplet til British Motor Corporation: kunder kan bare benytte seg av tapslederprissettingen og ikke kjøpe noen andre av virksomhetens produkter og / eller tjenester. Det er lett å se hvor problematisk det kan være for en bedrift hvis kundene bare kjøper produktene / tjenestene som gir negativ fortjeneste.

I tillegg har det vært en stor debatt om hvorvidt tapslederpriser er etiske. I Irland er det forbudt å bruke prissetting på tapsleder. Bedrifter kan ikke selge produkter / tjenester lavere enn kostnaden. Eiere av små bedrifter har en betydelig ulempe når det gjelder prising hvis et stort selskap er i stand til å prise produkter til en betydelig lav pris. Til slutt ville disse småbedriftseiere bli drevet ut av markedet, og de store selskapene ville være i stand til å etablere et monopol og heve prisene etter eget ønske.

Tilleggsressurser

Finance er den offisielle leverandøren av den globale Financial Modelling & Valuation Analyst (FMVA) ™ FMVA®-sertifisering. Bli med på 350 600 studenter som jobber for selskaper som Amazon, JP Morgan og Ferrari-sertifiseringsprogram, designet for å hjelpe alle med å bli en finansanalytiker i verdensklasse . For å fortsette å lære og fremme karrieren din, vil de ekstra finansressursene nedenfor være nyttige:

  • 5 Ps of Marketing 5 Ps of Marketing De 5 Ps of Marketing - Product, Price, Promotion, Place, and People - er viktige markedsføringselementer som brukes til å posisjonere en virksomhet strategisk. De 5 Pene av
  • Kjøpertyper Kjøpertyper Kjøpertyper er et sett med kategorier som beskriver forbrukernes bruksvaner. Forbrukeratferd avslører hvordan man appellerer til mennesker med forskjellige vaner
  • Markedsposisjonering Markedsposisjonering Markedsposisjonering refererer til evnen til å påvirke forbrukernes oppfatning av et merke eller produkt i forhold til konkurrenter. Målet med markedet
  • Totalt adresserbart marked (TAM) Totalt adresserbart marked (TAM) Totalt adresserbart marked (TAM), også referert til som totalt tilgjengelig marked, er den totale inntektsmuligheten som er tilgjengelig for et produkt eller en tjeneste hvis

Siste innlegg