CPA vs CFA - Viktige likheter og forskjeller, karriereveier

Når du vurderer en karriere innen bedriftsfinansiering eller kapitalmarkedene, vil du ofte høre folk spør: "Skal jeg få en CPA eller CFA?" og "Hvilken er bedre?". I denne artikkelen vil vi skissere likhetene og forskjellene mellom CPA og CFA-betegnelser og prøve å styre deg i riktig retning om hvilken som passer riktig for deg. Den ene er ikke bedre enn den andre - den kommer bare ned til dine personlige karrieremål.

CPA vs CFA betegnelse

Hva er den sertifiserte regnskapsføreren (CPA)?

Certified Public Accountant (CPA) er betegnelsen på juridisk kvalifiserte regnskapsførere i mange land rundt om i verden. I USA administreres betegnelsen av Uniform Certified Public Accountant Examination og krever ytterligere utdannelse og arbeidserfaring for å oppnå betegnelsen.

I land utenfor USA inkluderer regnskapsbetegnelsene til en tilsvarende standard Chartered Accountant (CA), Chartered Certified Accountant (ACCA), Chartered Professional Accountant (CPA), Certified Public Accountant (CPA), Certified Practicing Accountant (CPA), and Certified Management Accountant (CMA).

Hva er de vanligste CPA-karriereveiene?

De vanligste karriereveiene for CPA inkluderer:

 • Offentlig regnskap (revisjon, skatt, rådgivning, verdsettelse)
 • Bedriftsregnskap (regnskap, rapportering, økonomi, statskasse)
 • Regjering / akademikere / ideelle organisasjoner

CPAer har mange karriereveier tilgjengelig for dem. Innenfor den første kategorien, offentlig regnskap, er det mange forskjellige typer og størrelser på firmaer, med en rekke forskjellige klienttyper. Innenfor et gitt firma kan det også være mange alternativer, for eksempel revisjon, skatte- og rådgivningstjenester eller rådgivning. På forretnings- og næringssiden er det også et bredt spekter av selskaper og alternativer innen dem, for eksempel finansregnskap og rapportering, finansiell planlegging og analyse, ledelsesregnskap, statskasse- eller kontanthåndtering og bedriftsutvikling.

Gitt at vi i Finance er fokusert på bedriftsøkonomi, fokuserer vi på flere av de beste karriereveiene for CPAer innen bedriftsregnskap. Nedenfor er et eksempel på en karrierevei for CPA på bedriftssiden:

 • Personalregnskap (1-3 år)
 • Seniorregnskap (3-6 år)
 • Regnskapssjef (6+ år)
 • Assistent Controller (8+ år)
 • Kontroller (10+ år)
 • Chief Financial Officer (CFO) (12+ år)

Hva er Chartered Financial Analyst® (CFA®) betegnelse?

Chartered Financial Analyst®-betegnelsen tilbys internasjonalt av CFA Institute og fokuserer på økonomisk analyse, med en tung komponent i porteføljestyring. For å få betegnelsen må en kandidat bestå alle tre nivåene og oppfylle kravene til karriereerfaring. Per juni 2016 var det omtrent 132 000 befraktere globalt.

Hva er de vanligste karriereveiene for charterholdere?

I følge CFA Society er de beste arbeidsgivere av CFA-charterholdere UBS, JP Morgan, Citigroup, Morgan Stanley, BlackRock, HSBC, Credit Suisse, BoAML, Barclays og Deutsche Bank. De vanligste karriereveiene for charterholdere inkluderer:

 • Kapitalforvaltning
 • Aksjeforskning
 • Bedriftsøkonomi
 • Risikostyring
 • Investeringsbank
 • Salg og handel

Programmet fokuserer på investeringsforvaltning, så det er ingen overraskelse å se det som den øverste karriereveien på listen ovenfor. Derfra forgrener den seg til et bredt spekter av bedriftsfinansieringsroller, hovedsakelig på banksiden. De beste arbeidsgiverne er for det meste banker, og charterholderne passer inn i et bredt spekter av roller i dem. Klikk her for en oversikt over typisk kompensasjon for en charterholder CFA® Lønnguide Median CFA®-lønn er omtrent $ 180 000 i USA, mens gjennomsnittlig total kompensasjon over $ 300 000. Lær mer om lønn, kompensasjon og hva dine forventninger bør være som finansanalytiker innen aksjeforskning, FP&A, porteføljestyring og andre områder.

CPA vs CFA - Hvilken betegnelse passer for meg?

Det er helt subjektivt. Begge tilbyr gode karriereveier, så det er viktig å vite hvilken som passer bedre for deg. CPA er flott hvis du ønsker å øke finansavdelingen i en bedriftsvirksomhet og til slutt bli finansdirektør. Hva gjør en finansdirektør Hva gjør en finansdirektør - CFOs jobb er å optimalisere selskapets økonomiske resultater, inkludert: rapportering, likviditet, og avkastning på investeringen. Innenfor, eller hvis du vil heve rekkene hos et offentlig regnskapsfirma. CFA-legitimasjonen er derimot flott hvis du vil jobbe i en bank og spesielt innen investeringsforvaltning eller aksjeforskning. Begge gir gode muligheter for folk som ønsker å bryte seg inn i bedriftsøkonomi.

Sammenlign flere betegnelser

Nedenfor er en oversiktstabell for nyttig referanse for enkelt å sammenligne flere karriereveier for finansanalytikere.

CFA® CPA® CAIA® CFP® FRM® FMVA®
Antall nivåer 3 1 2 2 2 1
Kostnader $ 4000 til $ 5000 $ 1000 til $ 3000 $ 3000 $ 2000 $ 1500 $ 497
Eksamen bestått rate 30-50% 40-50% 70% 67% 40-50% 70%
Innholdsfokus Porteføljestyring, investeringer Økonomisk rapportering, revisjon Real eiendeler, alternative investeringer Finansiell planlegging Finansiell risikostyring Økonomisk modellering, verdsettelse
Karrieresøknad Altomfattende Regnskap og finans Kapitalforvaltning Detaljhandel og formuesforvaltning Risikostyring Altomfattende
Studietid (timer) 300-350 per eksamen Varierer 200 per eksamen Varierer 200-300 per eksamen 120-200 totalt
Fullføringstid 3-5 år 2,5 - 5 år 1-2 år 4 år <1 år <1 år
Arbeidserfaring 4 år 1 år 1 år 3 år 2 år Ingen

Tilleggsressurser

Takk for at du leser Finansguiden om CPA vs CFA-legitimasjon. For å fortsette å lære og fremme karrieren din, sjekk ut disse ekstra ressursene:

 • Er en MBA verdt det? Er en MBA verdt det? Hvis du tenker på å gå på handelshøyskolen, spør du kanskje, er en MBA verdt det ?. Svaret (som i alle MBA-klasser) er: "det kommer an på". Annet enn arbeidsmengden ved å gjøre en MBA, er det nesten ingen grunn til ikke å gjøre en MBA hvis sjefen din betaler for det. De kan bruke det som innflytelse mot deg og låse deg inne, men avkastningen er utrolig hvis den er gratis (tydeligvis).
 • Hvordan bli en god finansanalytiker The Analyst Trifecta® Guide Den ultimate guiden om hvordan du kan være en finansanalytiker i verdensklasse. Vil du være en finansanalytiker i verdensklasse? Ønsker du å følge bransjeledende beste praksis og skille deg ut fra mengden? Prosessen vår, kalt The Analyst Trifecta®, består av analyse, presentasjon og myke ferdigheter
 • Finansiell modelleringsguide Gratis finansiell modelleringsveiledning Denne økonomiske modelleringsveiledningen dekker Excel-tips og beste praksis om antakelser, drivere, prognoser, kobling av de tre uttalelsene, DCF-analyse, mer
 • Verdsettelsesressurser Verdsettelsesverdier refererer til prosessen med å bestemme nåverdien til et selskap eller en eiendel. Det kan gjøres ved hjelp av en rekke teknikker. Analytikere som vil

Siste innlegg