PERMA-modell - oversikt, kjerneelementer og arbeidsplasser

PERMA-modellen representerer de fem kjerneelementene for lykke og velvære. PERMA står i utgangspunktet for P ositive Emotion, E ngagement, R elationships, M eaning, and A ccomplishments.

Amerikansk psykolog og pedagog Martin Seligman designet PERMA-modellen. Som psykologutøver forstår Seligman hvor naturlig det er for enkeltpersoner å kontinuerlig søke etter det som gjør dem lykkelige, uavhengig av alder Demografi Demografi refererer til de sosioøkonomiske egenskapene til en befolkning som bedrifter bruker for å identifisere produktpreferanser og kjøpsatferd til kunder. Med målmarkedets trekk kan selskaper bygge en profil for kundebasen. , orientering og status i livet.

PERMA-modell

I følge Seligmans forskning mener han at PERMA-modellens fem kjerneelementer er det folk trenger for å oppnå en sunn følelse av velvære, oppfyllelse Sense of Purpose at Work Finn din følelse av formål på jobben. Enten du liker jobben din eller ikke, kommer ofte ned på hvor godt den støtter din følelse av formål. Hvor du jobber, rollen du har, og din bredere følelse av formålet ditt kan endres, hvis du vil ha en balanse mellom disse tre, må du være åpen for endring og tilfredshet i livet som kan føre til å finne livets sanne mening.

Fem elementer av PERMA-modellen

1. Positive følelser

Positive følelser handler om å føle seg bra og er åpenbart den mest direkte veien til å være lykkelig. Når man føler seg bra, føler man seg positiv. Imidlertid stopper slike positive følelser ikke bare på at noen blinker et stort smil fordi det er noe noen kan gjøre, eller dessverre, falske.

Positive følelser går utover det og kan til og med innebære aksept av fortiden uavhengig av hvor ille det var og forutse positivt hva fremtiden bringer.

Slike følelser betyr imidlertid ikke nødvendigvis at personen skal være lykkelig 100% av tiden fordi det er umulig. Men å prøve å oppnå en positiv følelse påvirker i stor grad mange andre aspekter av livet, for eksempel de andre elementene som finnes i PERMA-modellen.

Ordene glede og glede knyttes lett til lykke, men blir feilaktig forstått som like og det samme. Fornøyelse, ifølge modellen, refererer til at ens fysiske behov blir tilfredsstilt som mat, husly, vann, klær og sikkerhet. Nytelse derimot er tilfredsstillelsen og oppfyllelsen av å gjøre noe som å male, korsstikke eller utforske bilens motor. Når glede er oppnådd, merker lykke også.

2. Forlovelse

Det andre elementet i PERMA-modellen er engasjement, som refererer til noe som et individ kan bli oppslukt av eller absorbert i. Nesten alle har opplevd å gå seg vill i en bok eller leve i “sin egen verden” på grunn av noe så engasjerende. Det er faktisk en veldig positiv ting for en persons intelligens, følelser og ferdigheter, og det er grunnen til at et barn som er opptatt med å sette sammen forskjellige Lego-deler eller pæleblokker, skal få gjøre det og la være.

Å gjøre noe som engasjerer et individ gir også lykke, selv om det ikke har noe å gjøre med arbeidet ditt, eller hvis det av andre blir ansett som tåpelig. For eksempel kan en kvinne i midten av 30-årene som elsker å spille fiolin gjøre det, og mens hun er engasjert i å gjøre det, kan den øyeblikkelig forlate nåtiden og leve i musikken.

3. Forhold

Forhold er det tredje elementet i lykke og velvære, ifølge PERMA-modellen. Som mennesker er det vårt naturlige ønske om å ønske å være koblet sammen og være en del av en gruppe som en klike, skoleorganisasjon eller en sirkel. Vi var koblet til ikke bare å ønske, men trenger kjærlighet, hengivenhet, oppmerksomhet og samhandling. Det er grunnen til at folk trenger å skape relasjoner med familie, kolleger, venner og jevnaldrende, fordi det er fra disse gruppene vi er i stand til å motta følelsesmessig støtte når ting blir tøffe.

Et enkelt, men tydelig eksempel på behovet for tilhørighet og samhandling er når videregående jenter går sammen til komfortrommet, selv om bare en faktisk trenger å bruke det.

4. Betydning

Mange lurer på hvorfor mange kjendiser som bor i herskapshus med flere millioner dollar og drar på månedlige ferier til Maldivene og Karibien, ender opp med å ta sitt eget liv. Det de ikke forstår er at det er så mye mer i livet enn bare penger og materielle eiendeler. Fremfor alt er det som får en person til å ønske å leve, betydningen de finner i livet sitt.

Foreldre med små barn forstår hvor viktige de er i barnas liv, og derfor jobber de hardt for å forsørge familiene sine. En vakker dame, selv om den er ugift, er lykkelig fordi hun tar vare på sine aldrende foreldre. Disse tingene er verdt mer enn noen sum penger og mening holder folk glade og vedvarende.

5. Prestasjoner

Til slutt er det femte PERMA-modellelementet prestasjoner. Vi er alle stolte av noe vi har gjort eller oppnådd. Det er disse prestasjonene som styrker vår selvtillit og vår tillit til at vi er verdt noe. Når vi oppnår noe, føler vi oss bra og vil gjøre mer og bli mer. Det kan sees selv hos veldig små barn.

For eksempel lærer en liten jente å bruke skjeen og gaffelen når hun spiser, og når hun vet hvor stolt moren er når hun lærte dette, fortsetter barnet å bruke skjeen og gaffelen. Hun søker også nye ting å lære som er mer utfordrende enn det hun allerede kan gjøre, for eksempel å helle vann i glasset eller sette lekene sine tilbake i skapet. Kort sagt, disse prestasjonene driver enkeltpersoner til å oppnå mer og få dem til å føle seg bra.

Hvordan kan PERMA-modellen brukes på arbeidsplassen?

Arbeidsplassen er der vi tilbringer en stor del av dagen vår, og jobber med mennesker som ikke er i slekt med oss ​​på andre måter enn å være kolleger. Det er sant at nivået på lykke som hver arbeider opplever, samt atmosfæren på en arbeidsplass Ledelsesteorier Ledelsesteorier er begreper rundt anbefalte styringsstrategier, som kan inkludere verktøy som rammer og retningslinjer som kan implementeres i moderne organisasjoner. Generelt vil fagpersoner ikke stole bare på en ledelsesteori alene, i stor grad og direkte påvirke organisasjonens produktivitet.

Derfor er PERMA-modellen en ting som skal brukes på arbeidsplassen Ledelsesteorier Ledelsesteorier er begreper rundt anbefalte styringsstrategier, som kan inkludere verktøy som rammer og retningslinjer som kan implementeres i moderne organisasjoner. Generelt vil fagpersoner ikke stole bare på en ledelsesteori alene for å fremme et positivt arbeidsmiljø som til slutt vil resultere i en lykkelig og produktiv arbeidsstyrke.

  • Positive følelser kan opprettes ved ganske enkelt å gratulere en kollega som har oppnådd noe på jobben. Det kan også være så enkelt som å slippe takk med en sjokoladeplate til en annen ansatt som gjorde en tjeneste ved å dekke et skift.
  • Arbeidsplassen trenger ikke alltid å føle seg solid som et sted der ting må gjøres. Hvis kontorer nå har pumperom for ammende ansatte, hvorfor ikke sette et "forlovelsesrom" der det er et lite piano, bokhjørne eller flere skissebøker og lister for å la arbeidstakere ta en pause og gjøre noe engasjerende? På denne måten kan arbeidstakere lade opp og tilbakestille 'knappene' for å være mer effektive.
  • Tilhørighet er en viktig nøkkel til en produktiv arbeidsplass. Å tilhøre et team eller en liten sirkel er imidlertid ikke den eneste måten å gjøre det på. Gjennomføring av teambuilding er et av HR-avdelingens beste verktøy for å fremme sunne forhold på kontoret. Forhold kan bygges når som helst på dagen ved å invitere en eller to tjenestemenn til lunsj.
  • En organisasjon skal ikke bare være produktiv, men den skal også være meningsfull for samfunnet der den fungerer. Faktisk bruker mange selskaper allerede mye mer tid og økonomi på sitt samfunnsansvar.

La oss ta et eksempel Walt Disney English, som er et engelsk læringssenter i Kina som er under selskapets forlagssektor. Når det handler om barn, velger Voluntears-programmet et barnehjem eller skole for spesielle barn som mottaker for innsamling. Ansatte besøker den valgte skolen og tar med Mickey Mouse dukker til hvert barn, bortsett fra den pengegave som er gitt til skolen.

  • Prestasjoner har større innvirkning hvis de blir anerkjent av "høyere ups". Normalt holder selskapene en gallakveld hvert år hvor det blir sitert til eksemplariske ansatte. Men hvorfor vente på arrangementet en gang i året når bedrifter kan kjenne igjen sine ansatte regelmessig uten å være for ekstravagante?

En Kudos-vegg er enkel, men virkningen den skaper på personen som heter opp på veggen for en godt utført jobb, kan være enorm.

Viktige takeaways

Når PERMA-modellen følges, er det større sjanser for å skape en lykkelig arbeidsstyrke, som lett oversettes til en lykkelig og produktiv arbeidsplass. Enten det brukes av et individ som et verktøy for egenutvikling eller stresshåndtering eller av et selskap for å fremme et positivt arbeidsmiljø, er det viktigste at hver persons bidrag blir anerkjent.

Relaterte målinger

Takk for at du leser Finance-guiden til PERMA-modellen. Finance er den offisielle leverandøren av den globale Financial Modelling & Valuation Analyst (FMVA) ™ FMVA®-sertifisering. Bli med på 350 600 studenter som jobber for selskaper som Amazon, JP Morgan og Ferrari-sertifiseringsprogram, designet for å hjelpe alle med å bli en finansanalytiker i verdensklasse . For å fortsette karrieren din, vil tilleggsressursene nedenfor være nyttige:

  • Emosjonell intelligens Emosjonell intelligens Emosjonell intelligens, også kjent som den emosjonelle kvotienten (EQ), er evnen til å håndtere ens følelser og andres følelser. For bedriftsledere er høy EQ viktig for å lykkes. Denne guiden dekker de fem elementene av emosjonell intelligens og deres relevans for å karakterisere en vellykket leder. EQ vs IQ
  • Ansattes moral Ansattes moral Ansattes moral defineres som den generelle tilfredshet, utsikter og følelser av velvære som en ansatt har på arbeidsplassen. Det refererer med andre ord til hvordan fornøyde ansatte føler om sitt arbeidsmiljø. Arbeidstakermoral er viktig for mange virksomheter på grunn av dens direkte innvirkning på
  • Mellommenneskelige ferdigheter mellommenneskelige ferdigheter mellommenneskelige ferdigheter er ferdighetene som kreves for å effektivt kommunisere, samhandle og arbeide med enkeltpersoner og grupper. De med gode mellommenneskelige ferdigheter er sterke verbale og ikke-verbale kommunikatorer og blir ofte ansett for å være "gode med mennesker".
  • Myke ferdigheter på jobben

Siste innlegg