32-biters vs 64-biters datamaskiner - Hvordan fortelle jeg forskjellen?

Det er viktig å vite om du eier en 32-bit vs 64-bit datamaskin for å maksimere datakapasiteten. Måten å fortelle 32-biters versus 64-biters prosessorer avhenger mye av hvilken type operativsystem datamaskinen bruker. Å finne typen prosessor en datamaskin bruker kan gjøres enkelt. Vi vil først diskutere forskjellene mellom de to typer prosessorer.

32-bit vs 64-bit datamaskiner

Sammendrag:

 • Datamaskiner kjører vanligvis på enten en 32-biters eller 64-biters prosessor; det avhenger mye av hvilken type operativsystem datamaskinen bruker.
 • 32-biters prosessorer er standarden, den første prosessoren som ble introdusert i hjemme-datamaskiner gjennom 1990-tallet.
 • 64-biters prosessorer ble opprettet først for IBMs superdatamaskin og ble ikke introdusert i hjemme-datamaskiner før på begynnelsen av 2000-tallet.
 • Å finne typen prosessor en datamaskin bruker kan gjøres ganske enkelt - ved å følge et kort antall trinn - avhengig av operativsystemet datamaskinen bruker.

Hva er 32-biters prosessorer?

Datamaskiner med 32-biters prosessorer er standarden; de er de opprinnelige prosessorene som ble installert på de første datamaskinene og forble det frem til 1990-tallet. Så, hva betyr det at en datamaskinprosessor er 32-bit? Selv om det høres ganske teknisk ut, betyr det ganske enkelt at datamaskinens programvare og operativsystem bare kan fungere med dataenheter som er 32 bits brede. Datamaskiner med en 32-biters prosessor kan ikke tilskrives operativsystemet med større bitversjon.

Eksempler på operativsystemer som bruker 32-biters prosessorer inkluderer Windows 95, Windows 98 og Windows XP.

Hva er 64-biters prosessorer?

64-biters prosessor utdaterer faktisk 32-bitene med flere år. Den ble opprettet i 1961 av den amerikanske teknologigiganten IBM for superdatamaskinen 7030 Stretch. Ansett som lite egnet for mindre datamaskiner i begynnelsen, ble 64-biters prosessoren ikke introdusert i husholdningsdatamaskiner før i begynnelsen av det 21. århundre.

For å imøtekomme den nye prosessoren lanserte Microsoft Corp. en oppdatert versjon av Windows XP som skal brukes med 64-biters prosessor. Dagens Windows 7, 8 og 10 operativsystemer fungerer alle også med en 64-biters prosessor.

64-biters prosessorer lar et 32-biters operativsystem installeres på datamaskinen. Imidlertid, hvis et 32-biters versjon operativsystem brukes, vil ikke 64-biters prosessor fungere med full kapasitet.

Hvordan kan jeg vite om datamaskinen bruker en 32-biters eller en 64-biters prosessor?

Igjen, måten å fortelle om datamaskinen din bruker en 32-biters eller 64-biters prosessor, avhenger av operativsystemet. Mens noen av systemene ble nevnt ovenfor, er det ikke en uttømmende liste og fokuserer kun på Windows-systemer. På toppen av dette, bare fordi operativsystemet er 64-bit, betyr ikke det at prosessoren er den samme.

Så hvordan kan en bruker finne ut om de kjører en 32-biters eller 64-biters prosessor? For å holde det ganske enkelt, la oss dele det opp av Windows-systemer og MAC-systemer.

La oss fokusere på de nyeste versjonene av Windows-systemer fordi de fleste brukere har oppgradert til enten Windows 8 eller 10.

Her er trinnene du må følge:

 1. Bruk søkefeltet på Windows-startskjermen og skriv inn "Systeminformasjon." Det skal gi deg hvilken type prosessor datamaskinen din kjører.
 2. Hvis det ikke er noe søkefelt tilgjengelig:
 • Trykk på Windows-tasten og E for å åpne File Explorer-vinduet.
 • Høyreklikk “Denne PCen” på venstre side av skjermen.
 • Velg "Egenskaper" på menyen.
 • Vinduet "Systemegenskaper" åpnes. Dette vinduet viser både datamaskinens operativsystem og CPU-type.

Nå, for å håndtere MAC-operativsystemene. Følg disse trinnene for å finne ut hvilken prosessor som brukes:

 1. Klikk på Apple-ikonet på menylinjen og velg alternativet "Om denne MAC" fra menyen.
 2. Dette vil få opp et vindu; velg "Mer info." Fra dette velger du kategorien "Maskinvare".
 3. Fanen Maskinvare viser prosessornavnet. Navnet avslører om det er 32-bit eller 64-bit, som kan utføres med et enkelt internett-søk. For å gi mest mulig informasjon i denne artikkelen, er de vanligste prosessornavnene og bitypene imidlertid oppført i tabellen nedenfor:

Prosessortabell

Tilleggsressurser

Finance tilbyr Financial Modelling & Valuation Analyst (FMVA) ™ FMVA®-sertifisering Bli med på 350 600 studenter som jobber for selskaper som Amazon, JP Morgan og Ferrari-sertifiseringsprogram for de som ønsker å ta karrieren til neste nivå. For å fortsette å lære og fremme karrieren din, vil følgende finansressurser være nyttige:

 • Beste personlige økonomiprogramvare Beste personlige økonomiprogramvare Gitt de mange alternativene som er tilgjengelige på markedet i dag, kan det være vanskelig å velge den beste programvaren for personlig økonomi. Moderne teknologi har gitt oss personlig finansprogramvare som er designet for å hjelpe oss med å administrere pengene våre bedre og holde oss på toppen av økonomien.
 • Budsjetteringsprogramvare Budsjetteringsprogramvare Budsjetteringsprogramvare er et hvilket som helst dataprogram som hjelper en person eller virksomhet med å designe, administrere, overvåke og endre budsjettet. Eksempler på programvare spenner fra Microsoft Excel i den ene enden til SAP i den andre enden. I denne artikkelen vil vi undersøke og sammenligne ulike typer programvare for budsjetteringsformål. Typer av
 • Gratis regnskapsprogramvare Gratis regnskapsprogramvare Gratis regnskapsprogramvare gir bedrifter og små og mellomstore bedrifter (SMB) en kostnadseffektiv løsning for deres regnskapsbehov. Regnskapsprosessen forteller hvor godt driften går, hvor mye penger som kommer inn, og hvor pengene går.
 • Topp 8 finansielle kalkulatorer Topp 8 finansielle kalkulatorer Finansielle kalkulatorer er en type elektroniske kalkulatorer som brukes i beregning av økonomiske funksjoner som vanlige kalkulatorer ikke kan håndtere. Noen av

Siste innlegg