XOR-funksjon - formel, eksempler, hvordan du bruker XOR-funksjon

XOR-funksjonen ble introdusert i Excel 2013 og er tilgjengelig under Excel Logical-funksjoner. Det er en logisk “eksklusiv ELLER” -funksjon. For to gitte logiske setninger vil XOR-funksjonen returnere SANT hvis en av setningene er sanne og FALSE hvis begge utsagnene er sanne. Hvis ingen av uttalelsene stemmer, returnerer den også FALSE.

Formel

= XOR (logisk1, [logisk2],…)

XOR-funksjonen inkluderer følgende argumenter:

Logical1, logical2 - Logical1 er et nødvendig argument, mens logical2 og påfølgende logiske verdier er valgfrie.

Hvordan bruker jeg XOR-funksjonen i Excel?

XOR-funksjonen, som nevnt ovenfor, gir logiske resultater. Det vil gi følgende resultater i forskjellige scenarier:

XOR-funksjon

I tilfelle mer enn to logiske utsagn, vil funksjonen returnere:

 1. SANT - Når et oddetall av argumentene evalueres til SANT;
 2. FALSE - Når alle utsagn er falske, eller når det totale antallet SANNE utsagn er jevnt.

For å forstå bruken av denne funksjonen og hvordan den kan brukes, la oss vurdere noen eksempler:

Eksempel 1

Ved å bruke XOR-funksjonen vil vi få følgende resultater:

XOR-funksjon - Eksempel 1

Et skjermbilde av resultatene i Excel er vist nedenfor:

XOR-funksjon - Eksempel 1a

Eksempel 2

Anta at det er seks internasjonale lag som spiller i en hockeyturnering. Hvert lag har allerede spilt to kamper. Vi har resultatene av deres to første kamper, og vi ønsker nå å finne ut hvilket lag som skal spille det tredje spillet basert på følgende betingelser i turneringen:

 1. Lag som vant begge kampene kvalifiserer seg til finalen.
 2. Lag som tapte begge kampene er ute av turneringen.
 3. Lag som bare vant ett spill av de to, må spille det tredje spillet for å avgjøre hvilket lag som går inn i neste runde og hvilket lag ikke.

Resultatene av de to første kampene er som følger:

XOR-funksjon - Eksempel 2

Nå, for å finne ut om laget skulle spille det tredje spillet, kan vi bruke den enkle formelen = XOR (C5 = "Won", D5 = "Won"). Vi kan imidlertid også hekke den ved hjelp av IF-formelen som vist nedenfor:

XOR-funksjon - Eksempel 2a

Vi får følgende resultater:

XOR-funksjon - Eksempel 2b

Formelen som brukes her er = IF (XOR (B2 = ”Won”, C2 = ”Won”), “Yes”, “No”). Dermed gjorde XOR det enkelt å koble sammen lag.

Generelt brukes XOR sammen med en annen logisk funksjon. Å legge til IF-formelen vil gjøre en ting hvis en tilstand er SANT, og vil gjøre en annen hvis en tilstand er FALSK. Ofte når vi bruker OR-funksjonen, skal vi "hekke" den i en IF-funksjon.

De andre logiske funksjonene som kan brukes er OG-funksjoner, som tester om alle vilkår er oppfylt. Vi kan også bruke ELLER formel for å teste om en eller flere betingelser er oppfylt.

Ting å huske på XOR-funksjonen

 1. XOR-funksjonen lar oss teste opptil 254 funksjoner.
 2. XOR ignorerer tomme referanser.
 3. #VERDI! feil vil bli returnert når logiske verdier ikke blir funnet.
 4. #NAVN! feilen returneres når funksjonen brukes i Excel-versjoner tidligere enn 2013.
 5. Argumenter bør vurderes til logiske verdier som SANN eller FALSK, eller i matriser eller referanser som inneholder logiske verdier.

Klikk her for å laste ned Excel-filen

Tilleggsressurser

Takk for at du leser Finance-guiden til viktige Excel-funksjoner! Ved å ta deg tid til å lære og mestre disse funksjonene, vil du øke hastigheten på din økonomiske analyse betydelig. For å lære mer, sjekk ut disse ekstra økonomiressursene:

 • Excel-funksjoner for økonomi Excel for økonomi Denne Excel for finans-guiden lærer de 10 beste formlene og funksjonene du må vite for å være en god finansanalytiker i Excel. Denne guiden har eksempler, skjermbilder og trinnvise instruksjoner. Til slutt laster du ned den gratis Excel-malen som inkluderer alle økonomifunksjonene dekket i opplæringen
 • Avansert Excel Formel Course
 • Avanserte Excel-formler du må vite Avanserte Excel-formler må vite Disse avanserte Excel-formlene er avgjørende for å kjenne og vil ta dine økonomiske analyseferdigheter til neste nivå. Avanserte Excel-funksjoner du må vite. Lær de 10 beste Excel-formlene hver finansanalytiker i verdensklasse bruker regelmessig. Disse ferdighetene vil forbedre regnearkarbeidet ditt i enhver karriere
 • Excel-snarveier for PC og Mac Excel-snarveier PC Mac Excel-snarveier - Liste over de viktigste og vanligste MS Excel-snarveiene for PC- og Mac-brukere, økonomi, regnskapsyrker. Tastatursnarveier gir deg raskere modellering og sparer tid. Lær redigering, formatering, navigering, bånd, lim inn spesial, data manipulering, formel og celle redigering, og andre mangler

Siste innlegg