Produktmiks - oversikt, dimensjoner og praktisk eksempel

Produktmiks, også kjent som produktsortiment eller produktportefølje, refererer til hele settet med produkter og / eller tjenester som tilbys av et firma. En produktmiks består av produktlinjer, som er tilknyttede varer som forbrukere Kjøpertyper Kjøpertyper er et sett med kategorier som beskriver forbrukernes vaner. Forbrukeratferd avslører hvordan man appellerer til mennesker med forskjellige vaner, og som ofte bruker sammen eller tenker på lignende produkter eller tjenester.

Produkt blanding

Dimensjoner på en produktmiks

# 1 Bredde

Bredde, også kjent som bredde, refererer til antall produktlinjer som tilbys av et selskap. For eksempel består Kelloggs produktlinjer av: (1) Spiseklare frokostblandinger, (2) Kaker og frokostsnacks, (3) kjeks og småkaker, og (4) frosne / organiske / naturlige varer.

# 2 Lengde

Lengde refererer til det totale antall produkter i et firmas produktmiks. Tenk for eksempel på et bilfirma med to bilproduktlinjer (3-serien og 5-serien). Innenfor hver produktserie er det tre typer biler. I dette eksemplet vil produktets lengde være 6.

# 3 Dybde

Dybde refererer til antall varianter innenfor en produktlinje. For eksempel, ved å fortsette med eksemplet med bilfirmaet ovenfor, kan en 3-serie produktlinje tilby flere varianter som coupe, sedan, lastebil og cabriolet. I et slikt tilfelle vil dybden på 3-serie produktlinjen være 4.

# 4 Konsistens

Konsistens refererer til hvor nært relaterte produktlinjer er til hverandre. Det er med henvisning til deres bruk, produksjon og distribusjonskanaler. Markedsposisjonering Markedsposisjonering refererer til evnen til å påvirke forbrukernes oppfatning av et merke eller produkt i forhold til konkurrenter. Målet med markedet. Konsistensen av en produktmiks er fordelaktig for bedrifter som prøver å posisjonere seg som en nisjeprodusent eller distributør. I tillegg hjelper konsistens med å sikre et firmas merkevareinntrykk synonymt med selve produktet eller tjenesten.

Illustrasjon av en produktmiks

Produkt blanding

I illustrasjonen ovenfor viser produktblandingen en:

 • Bredde på 3
 • Lengde på 5
 • Produktlinje 1 Dybde på 2
 • Produktlinje 2 Dybde på 1
 • Produktlinje 3 Dybde på 2

Blandingen anses å være konsistent hvis produktene i alle produktlinjene er like.

Eksempel på en produktmiks

La oss ta en titt på et enkelt produktmikseksempel på Coca-Cola. Anta for enkelhets skyld at Coca-Cola fører tilsyn med to produktlinjer: brus og juice (Minute Maid). Produkter som er klassifisert som brus er Coca-Cola, Fanta, Sprite, Diet Coke, Coke Zero, og produkter som er klassifisert som Minute Maid juice er Guava, Orange, Mango og Mixed Fruit.

Produktet (blanding) konsistensen av Coca-Cola vil være høy, ettersom alle produktene i produktlinjen faller under drikke. I tillegg forblir produksjons- og distribusjonskanaler like for hvert produkt. Produktblandingen av Coca-Cola i det forenklede eksemplet vil bli illustrert som følger:

Betydningen av en produktmiks

Produktsammensetningen til et firma er avgjørende for å forstå, ettersom det utøver en dyp innvirkning på firmaets merke image Brand Equity I markedsføring refererer merke equity til verdien av et merke og bestemmes av forbrukerens oppfatning av merkevaren. Brand equity kan være positivt eller. Ved å opprettholde høy produktbredde og dybde diversifiserer et firmas produktrisiko og reduserer avhengigheten av ett produkt eller en produktlinje. Når det er sagt, kan unødvendig eller ikke-verdiøkende diversifisering av produktbredde skade merkevarens image. Hvis Apple for eksempel utvider produktlinjen til å omfatte kjøleskap, vil det sannsynligvis ha en negativ innvirkning på merkevaren deres hos forbrukerne.

Når det gjelder et firma som utvider produktmiks:

 • Å utvide bredden kan gi et selskap muligheten til å tilfredsstille behovene eller kravene til forskjellige forbrukere og diversifisere risikoen.
 • Å utvide dybden kan gi muligheten til å lese om og bedre oppfylle dagens forbrukere.

Sammendrag

Vellykket utvidelse av en produktmiks kan hjelpe en bedrift til å tilpasse seg endring av forbrukernes etterspørsel / preferanser, samtidig som produktrisikoen reduseres og avhengigheten av et enkelt produkt eller en produktlinje. Dette genererer i sin tur betydelig fortjeneste for firmaet. På den annen side kan dårlig utvidelse av produktmiks føre til en skadelig innvirkning på selskapets merkevareimport og lønnsomhet.

Relaterte målinger

Finance er den offisielle leverandøren av Financial Modelling and Valuation Analyst (FMVA) ™ FMVA®-sertifisering Bli med på 350 600 studenter som jobber for selskaper som Amazon, JP Morgan og Ferrari-sertifiseringsprogram, designet for å forvandle alle til en verdensklasse finansanalytiker. For å fortsette å lære og utvikle kunnskapen din om økonomisk analyse, anbefaler vi på det sterkeste de ekstra finansressursene nedenfor:

 • AIDA-modellen AIDA-modellen AIDA-modellen, som står for Attention, Interest, Desire, and Action model, er en modell for reklameeffekt som identifiserer stadiene som en person
 • Markedsplanlegging Markedsplanlegging Markedsplanlegging er prosessen med å organisere og definere markedsføringsmålene til et selskap og samle strategier og taktikker for å oppnå dem. En solid
 • Erstatningsprodukter Erstatningsprodukter Erstatningsprodukter gir forbrukerne valg når de tar kjøpsbeslutninger ved å tilby like gode alternativer, og øker dermed bruken. Fra et selskaps perspektiv skaper imidlertid erstatningsprodukter en rivalisering. Som et resultat kan bedrifter pådra seg høye markedsførings- og kampanjekostnader når de konkurrerer
 • Walmart Marketing Mix Walmart Marketing Mix Walmart er et drivkraft for en virksomhet, og en av dens viktigste styrker er markedsføringsmiksen. Å overleve i personmarkedet krever mer enn bare flaks

Siste innlegg