Markedsposisjonering - Opprette en effektiv posisjoneringsstrategi

Market Positioning refererer til evnen til å påvirke forbrukernes oppfatning Konkurransefortrinn Et konkurransefortrinn er et attributt som gjør det mulig for et selskap å overgå konkurrentene. Konkurransedyktige fordeler gjør det mulig for et selskap å oppnå angående et merke eller produkt i forhold til konkurrenter. Målet med markedsposisjonering er å etablere image eller identitet til et merke Personlig merkevare Vårt personlige merke er det folk ser på som vår identitet, hvem de ser på oss som og hvilke kvaliteter og ting de forbinder med oss. Den avslører hvem vi er, hva vi tilbyr, og hva vi setter pris på. Når vi jobber i et selskap, skaper våre kolleger en oppfatning om oss basert på hvordan vi presenterer oss for dem. eller produkt slik at forbrukerne oppfatter det på en bestemt måte.

For eksempel:

 • En veskeprodusent kan posisjonere seg som et luksussymbol
 • En TV-produsent kan posisjonere TV-en som den mest innovative og banebrytende
 • En hurtigmatrestaurantkjede kan posisjonere seg som leverandør av billige måltider

Typer av posisjonsstrategier

Det finnes flere typer posisjonsstrategier. Noen få eksempler er posisjonering etter:

 • Produktattributter og fordeler: Knytter merkevaren / produktet ditt til visse egenskaper eller med en viss gunstig verdi
 • Produktpris: Knytter merkevaren / produktet ditt til konkurransedyktige priser
 • Produktkvalitet: Knytter merkevaren / produktet ditt til høy kvalitet
 • Produktbruk og applikasjon: Knytter merkevaren / produktet ditt til en spesifikk bruk
 • Konkurrenter: Få forbrukerne til å tenke at merkevaren / produktet ditt er bedre enn konkurrentene dine

Et perseptuelt kart i markedsposisjonering

Et perseptuelt kart brukes til å vise forbrukernes oppfatning av visse merker. Kartet lar deg identifisere hvordan konkurrenter er posisjonert i forhold til deg og identifisere muligheter i markedet Markedsøkonomi Markedsøkonomi er definert som et system der produksjonen av varer og tjenester er satt i henhold til markedets skiftende ønsker og evner.

Et eksempel på forbrukernes oppfatning av pris og kvalitet på merkevarer i bilindustrien er kartlagt nedenfor:

Markedsposisjonering

Dette kartet er kun ment som illustrasjon.

Hvordan lage en effektiv strategi for markedsposisjonering?

Lag en posisjoneringserklæring som skal tjene til å identifisere virksomheten din og hvordan du vil at merkevaren skal oppfattes av forbrukerne.

For eksempel posisjoneringsuttalelsen til Volvo: "For eksklusive amerikanske familier er Volvo familiebilen som gir maksimal sikkerhet."

1. Bestem bedriftens unike ved å sammenligne med konkurrenter

Sammenlign og kontrastforskjeller mellom firmaet ditt og konkurrentene for å identifisere muligheter. Fokuser på styrkene dine og hvordan de kan utnytte disse mulighetene.

2. Identifiser nåværende markedsposisjon

Identifiser din eksisterende markedsposisjon og hvordan den nye posisjonen vil være gunstig for å skille deg ut fra konkurrentene.

3. Konkurranseposisjonsanalyse

Identifiser markedsforholdene og hvor stor innflytelse hver konkurrent kan ha på hverandre.

4. Utvikle en posisjoneringsstrategi

Gjennom de foregående trinnene, bør du oppnå en forståelse av hva bedriften din er, hvordan bedriften din er forskjellig fra konkurrentene, markedsforholdene, mulighetene på markedet og hvordan bedriften din kan posisjonere seg.

Hva er markedsreposisjonering?

Markedsplassering er når et selskap endrer sitt eksisterende merke eller produktstatus på markedet. Omplassering gjøres vanligvis på grunn av synkende ytelse eller store skift i miljøet.

Mange selskaper velger i stedet for å reposisjonere å lansere et nytt produkt eller merke på grunn av de høye kostnadene og kreftene som kreves for å lykkes med å reposisjonere et merke eller produkt.

Eksempel på markedsreposisjonering

Eksemplet nedenfor beskriver Coca-Colas omplassering av Mother Energy Drinks:

Coca-Cola Company lanserte Mother Energy Drinks i 2006 på det australske markedet. Lanseringskampanjen ble profesjonelt gjennomført, og Coca-Cola var i stand til å utnytte distribusjonskanalene for å få produktet til store forhandlere. Smaken av Mother Energy Drink var imidlertid liten og gjentatte kjøp var veldig lave. Coca-Cola ble møtt med en beslutning: å forbedre og omplassere produktet eller trekke det tilbake og introdusere et nytt merke og produkt. Selskapet bestemte seg til slutt for å omplassere produktet på grunn av allerede høy merkevarebevissthet. Den største utfordringen Coca-Cola sto overfor var å overtale forbrukerne til å prøve produktet på nytt. Selskapet endret emballasjen, økte størrelsen på boksen og forbedret produktets smak. Relanseringen av produktet inneholdt en ny setning - "Ny mor, smaker ingenting som den gamle." Til syvende og sist,Coca-Cola klarte å omplassere Mother Energy Drinks, og merket konkurrerer i dag med de to ledende energidrikkene i markedet - V og Red Bull.

Andre ressurser

For å lære mer og fremme karrieren din, se følgende gratis finansressurser:

 • Natural Monopol Natural Monopol Et naturlig monopol er et marked der en enkelt selger kan levere produksjonen på grunn av størrelsen. En naturlig monopolist kan produsere hele produksjonen for markedet til en lavere pris enn hva det ville vært hvis det var flere selskaper som opererer i markedet. Et naturlig monopol oppstår når et firma har omfattende stordriftsfordeler i sin produksjonsprosess.
 • Forsyningsloven Forsyningsloven Forsyningsloven er et grunnleggende prinsipp i økonomien som hevder at, forutsatt at alt annet er konstant, vil en økning i vareprisen ha en tilsvarende direkte økning i tilbudet av disse. Loven om levering viser produsentens oppførsel når prisen på en vare stiger eller faller.
 • Kommandoøkonomi Kommandoøkonomi Mest økonomisk aktivitet i land rundt om i verden eksisterer i et spektrum som spenner fra en ren fri markedsøkonomi til en ekstrem kommandoekonomi. Kommandoøkonomien er en type system der regjeringen spiller hovedrollen i planlegging og regulering av varer og tjenester produsert i landet.
 • Forhandlingsstyrke for leverandører Forhandlingsstyrke for leverandører Forhandlingsstyrken for leverandører, en av kreftene i Porter's Five Forces Industry Analysis Framework, er speilbildet av forhandlingsmakten

Siste innlegg

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found