Internasjonalt bankkontonummer (IBAN) - Oversikt, struktur, historie

Det internasjonale bankkontonummeret - vanligvis referert til som IBAN - er et identifikasjonssystem for bankkontoer som brukes over landegrensene. Internasjonalt avtalt fungerer IBAN-systemet som en tilrettelegger for kommunikasjon og behandling av internasjonale transaksjoner, og bidrar til å redusere feil i transkripsjon.

Internasjonalt bankkontonummer (IBAN)

Sammendrag:

 • Det internasjonale bankkontonummeret (IBAN) er et system for identifikasjon for kontonumre for å sikre at internasjonale transaksjoner går greit.
 • Det var flere versjoner av IBAN-systemet - lagt ut av International Organization for Standardization (ISO) - før en ferdig versjon ble opprettet; den endelige versjonen ble delt i to deler.
 • IBAN-er er viktige fordi de gjør det mulig for internasjonale transaksjoner å skje lett, og i betydelig grad bidrar til å redusere transaksjonsfeil.

Struktur av det internasjonale bankkontonummeret

Det internasjonale bankkontonummeret inneholder følgende informasjon:

 • Landskode - En kode som er spesifikk for et bestemt land
 • Kontrollnummer - En tosifret kode som brukes som redundanskontroll for å oppdage feil på identifikasjonsnumre
 • Bankidentifikator - Den unike identifikatoren for den innenlandske banken
 • Kontonummer - Bankkontoidentifikatoren

IBAN - Struktur

Kilde

Historien om det internasjonale bankkontonummeret

Før etableringen av IBAN-systemet var det forskjellige standarder blant land når det gjaldt å identifisere bankkontoer (deres filial, bank, kontonummer og rutekoder). Dette førte til stor forvirring når det gjaldt internasjonale transaksjoner. Viktig rutinformasjon, spesielt, manglet ofte når betalinger ble utført.

ISO 9362 (ellers kjent som BIC-koden eller SWIFT-koden) ga ingen spesifikasjoner for formatering av transaksjoner, så hver part i en transaksjon trengte å komme til enighet om transaksjonstyper og identifikasjon av kontoer. Det var mangel på samsvar med internasjonal handel og resulterende forvirring.

I 1997 publiserte International Organization for Standardization (ISO) ISO 13616: 1997-forslaget, som var så fleksibelt at det ble ansett som lite gjennomførbart av mange. De kuttet forslaget ned da og sa at hvert IBAN må ha en fast lengde og bare må ha store bokstaver. Etter mye tilbakeslag trakk ISO forslaget og opprettet et nytt, ISO 13616: 2003. Dette forslaget - opprettet i 2003 - ble oppdatert igjen i 2007 og ble i utgangspunktet delt i to deler - SWIFT og IBAN.

SWIFT-system

ISO 13616-2: 2007 er offisielt kjent som SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), et nettverk som gjør det mulig for finansinstitusjoner over hele verden både å sende og motta informasjon om finansielle transaksjoner sikkert på en standardisert (og derfor pålitelig) måte. SWIFT er ikke ansvarlig for hjelp til å gjøre transaksjoner. I stedet sender den betalingsordrer som må analyseres og gjøres opp mellom de involverte kontoene. For å kunne bruke SWIFT, må alle transaksjoner være mellom banker eller enheter som er nært knyttet til banker.

Viktigheten av IBAN-systemet

IBAN-systemet gir et fleksibelt, men likevel standardisert format, som brukes til å identifisere kontoer, validere transaksjonsdata og lage et filter som fanger opp datafeil. Ruteinformasjon er alltid inkludert; det tillater en bank (eller finansinstitusjon) å sende en betaling til en annen. Nøkkelinformasjon om hver bankkonto er også inkludert, som nevnt ovenfor. (Informasjonen inkluderer filialkoder, landskoder, samt sjekksifre, som er designet for å oppdage feil eller fullstendig validere et kontonummer.)

Flere ressurser

Finance er den offisielle leverandøren av den globale Financial Modelling & Valuation Analyst (FMVA) ™ FMVA®-sertifisering. Bli med på 350 600 studenter som jobber for selskaper som Amazon, JP Morgan og Ferrari-sertifiseringsprogram, designet for å hjelpe alle med å bli en finansanalytiker i verdensklasse . For å fortsette karrieren din, vil de ekstra økonomiressursene nedenfor være nyttige:

 • Kontrollere kontoer kontra sparekontoer Kontrollere kontoer vs sparekontoer En bankklient kan velge å åpne kontrollkontoer vs sparekontoer, avhengig av flere faktorer, for eksempel formål, enkel tilgang eller andre attributter. En brukskonto er en type bankkonto som brukes til dagligdagse transaksjoner. Det er den mest grunnleggende kontoen banker, kredittforeninger og små långivere tilbyr.
 • Online betalingsselskaper Online betalingsselskaper Online betalingsselskaper er ansvarlige for å håndtere online eller internettbaserte betalingsmåter. De elektroniske betalingssystemene tillater selgeren å godta betalinger og kjøperen å sende betalinger over internett. Eksempler på online betalingsselskaper inkluderer PayPal, Alipay, WeChat Pay
 • Retail Bank Typer Retail Bank Typer Det er i det store og hele tre hovedtyper av banker. De er forretningsbanker, kredittforeninger og visse investeringsfond som tilbyr detaljistbanktjenester. Alle tre jobber mot å tilby lignende banktjenester. Disse inkluderer kontrollkontoer, sparekontoer, pantelån, debetkort, kredittkort og personlige lån.
 • Bankoverføring Bankoverføring Bankoverføring er elektronisk overføring av midler mellom mennesker eller enheter. Det lar folk på fjerne steder over hele verden trygt overføre

Siste innlegg