Demonetisering - Oversikt, prosess, grunner, eksempler

Demonetisering er en økonomisk prosess der et lands valutaenhet ikke lenger er lovlig betalingsmiddel. En valutaenhet er det vi ofte vil referere til som fysiske penger, for eksempel sedler og mynter. Når demonetisering skjer, er landets valutaenhet i det vesentlige verdiløs, da den ikke lenger kan brukes til å kjøpe varer og tjenester Produkter og tjenester Et produkt er en håndgripelig vare som blir markedsført for anskaffelse, oppmerksomhet eller forbruk mens en tjeneste er en immateriell gjenstand, som oppstår fra.

Demonetisering

Demonetisering kan forekomme av flere grunner, fra endring i nasjonal valuta til pensjonering av eldre former for penger. Over tid har flere land iverksatt valutademonetiseringstiltak, om enn med varierende grad av suksess.

Sammendrag

  • Demonetisering er en økonomisk prosess der et lands valutaenhet ikke lenger er lovlig betalingsmiddel.
  • Etter at en valuta er avviklet, er den ikke lenger lovlig betalingsmiddel og inneholder ingen pengeverdi.
  • Noen ganger kan land også bestemme å gjeninnføre avviklet valuta som lovlig betalingsmiddel gjennom en prosess kjent som remonetisering.

Demonetiseringsprosessen

Demonetisering er en form for økonomisk intervensjon, der et land beveger seg for å erstatte en form for valuta med en annen. I begynnelsen av demonetiseringsprosessen avvikles den gamle valutaen og trekkes fra sirkulasjon for å erstattes med nye former for penger.

Under prosessen får folk tid til å veksle sine eksisterende sedler og mynter mot den nye valutaen før den offisielt avvikles. Etter at en valuta er avviklet, er den ikke lenger lovlig betalingsmiddel og inneholder ingen pengeverdi.

Demonetiseringsprosessen kan forekomme i mange forskjellige former - et land kan introdusere nye sedler eller mynter eller implementere en helt ny form for valuta helt. Demonetisering er imidlertid et drastisk tiltak som sjelden forekommer og kan forstyrre samfunnet hvis det blir implementert på en feil måte. Noen ganger kan land også bestemme å gjeninnføre avviklet valuta som lovlig betalingsmiddel gjennom en prosess kjent som remonetisering.

Årsaker til demonetisering

Selv om demonetisering er sjelden, har land over hele verden gjennomført demonetiseringstiltak av forskjellige grunner.

  • Regjeringer kan velge å gjennomgå demonetisering hvis valutaen kommer ut av kontroll, på grunn av problemer som hyperinflasjon Hyperinflasjon I økonomi brukes hyperinflasjon til å beskrive situasjoner der prisene på varer og tjenester stiger ukontrollerbart over en definert tidsperiode. Med andre ord er hyperinflasjon ekstremt rask inflasjon. .
  • Demonetisering kan også brukes til å forhindre kriminelle handlinger, som forfalskning, terrorisme eller skatteunndragelse.
  • I andre tilfeller oppstår demonetisering for å implementere en ny valutastandard. For eksempel introduserte EU i 2002 euroen, en sentral valuta som ville erstatte de eksisterende valutaene i flere nasjoner. Ved å ta i bruk den felles valutaen, avviklet land over hele Europa sine valutaer og introduserte euroen som standard i hele EU-eurosonen Alle EU-land som vedtok euroen som sin nasjonale valuta, utgjør en geografisk og økonomisk region kjent som eurosonen. Eurosonen utgjør en av de største økonomiske regionene i verden. Nitten av de 28 landene i Europa bruker euro.

Fordeler med demonetisering

Gjennom demonetisering av valuta kan et land motta fordeler som spenner fra kriminalitetsforebygging til større valutastandardisering.

1. Reduserer ulike kriminelle aktiviteter

En av fordelene med demonetisering er reduksjon av ulike former for kriminell aktivitet. Gjennom demonetiseringsprosessen avvikles gamle sedler og mynter og tas ut av sirkulasjon, og blir effektivt verdiløse. For grupper som driver kriminelle aktiviteter, som terrorisme, blir deres pengetilførsel effektivt verdiløs, ettersom valutaen ikke lenger er lovlig betalingsmiddel.

For de som driver med forfalskning, vil bankene evaluere om gamle sedler er falske før de bytter dem, og lar derfor myndighetene fjerne forfalsket valuta fra systemet.

2. Hindrer skatteunndragelse

Demonetisering av valuta kan også forhindre skatteunndragelse, ettersom de som unngår skatt, må bytte sin eksisterende valuta eller risikere at pengene blir verdiløse. I valutavekslingsprosessen kan regjeringen fange de som har unndratt seg skatter og tilbakevirkende skatter, sin urapporterte inntekt.

3. Fremmer en kontantløs økonomi

Demonetisering kan også fremme presset mot en kontantløs økonomi, ettersom regjeringen kan redusere sirkulasjonen av fysisk valuta og bevege seg mot mer digitale alternativer.

Ulemper ved demonisering

På den annen side kan det oppstå ulemper ved demonetiseringsprosessen, inkludert:

1. Medfører kostnader ved utskrift av nye sedler og preging av mynter

En av de første ulempene er kostnadene ved utskrift av nye sedler og preging av mynter, samt avvikling av eksisterende valuta.

2. Kan ikke helt redusere kriminell aktivitet

I tillegg kan demonetisering ikke redusere kriminell aktivitet, da kriminelle kan beholde eiendelene i andre former, for eksempel gull eller eiendom.

3. Kan utløse kaos blant innbyggerne

Til slutt, hvis demonetiseringsprosessen ikke er vellykket implementert, kan det resultere i kaos blant befolkningen, ettersom folk skvetter for å bytte valuta før de avvikler.

Virkelige eksempler

1. India (2016)

Et nylig eksempel på demonetisering var India i 2016 da regjeringen kunngjorde at alle sedler på 500 og 1000 euro ble avviklet. Det ble gjort for å redusere tilstedeværelsen av falske kontanter for å finansiere kriminell aktivitet.

Da demonetiseringen ble kunngjort, var det mangel på kontanter over hele landet, mens folk klatret for å veksle sine eksisterende sedler. Det førte til forstyrrelser i økonomien, reduserte Indias industriproduksjon og hindret BNP-vekstraten.

2. Eurosonen (2002)

Et annet eksempel på demonetisering var den europeiske overgangen til euro i 2002. For å lette prosessen er Den europeiske sentralbanken Den europeiske sentralbanken Den europeiske sentralbanken (ECB) er en av de syv institusjonene i EU og sentralbanken for hele eurosonen. . Det er en av de mest kritiske sentralbankene i verden, og fører tilsyn med over 120 sentral- og kommersielle banker i medlemslandene. trengte å sikre at det var nok valuta til å bli sirkulert og begynte å trykke på sedler og mynte mynter allerede i 1998.

Da euroen ble innført, sørget sentralbanken for at alle borgere hadde tilgang til den nye valutaen, og begynte å gi bankene de nye sedlene og myntene flere måneder i forveien.

Relaterte målinger

Finance er den offisielle leverandøren av Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ CBCA ™ -sertifisering. Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ akkreditering er en global standard for kredittanalytikere som dekker økonomi, regnskap, kredittanalyse, kontantstrømanalyse, paktmodellering, tilbakebetaling av lån og mer. sertifiseringsprogram, designet for å forvandle alle til en finansanalytiker i verdensklasse.

For å fortsette å lære og utvikle kunnskapen din om økonomisk analyse, anbefaler vi ytterligere ressursene nedenfor:

  • Valør Denominasjon En valør er en klassifisering for pålydende verdi av et finansielt instrument. Dette inkluderer finansielle instrumenter som obligasjoner, valuta
  • Gullstandard Gullstandard På den enkleste måten er gullstandarden et system som brukes til å forstå valutaverdi, og det betyr at en valuta blir sammenlignet med hvor mye den er verdt i gull og i hvilken hastighet den kan byttes mot gull.
  • Definisjoner av penger Definisjoner av penger Definisjonene av penger varierer fra land til land, men inkluderer generelt minst et mål for smale penger og en for store penger. Penger er et byttemiddel
  • Virtuell valuta Virtuell valuta Virtuell valuta er en type uregulert digital valuta. Det er ikke utstedt eller kontrollert av en sentralbank. Eksempler på virtuelle valutaer inkluderer Bitcoin

Siste innlegg

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found