Etisk dilemma - definisjon, hvordan du løser og eksempler

Et etisk dilemma (etisk paradoks eller moralsk dilemma) er et problem i beslutningsprosessen Bedriftsstrategi Bedriftsstrategi fokuserer på hvordan man styrer ressurser, risiko og avkastning på tvers av et firma, i motsetning til å se på konkurransefortrinn i forretningsstrategi mellom to mulige opsjoner, hvor ingen av dem er helt akseptable i etisk perspektiv. Selv om vi står overfor mange etiske og moralske problemer i våre liv, kommer de fleste av dem med relativt enkle løsninger.

Etisk dilemma

På den annen side er etiske dilemmaer ekstremt kompliserte utfordringer som ikke lett kan løses. Derfor er evnen til å finne den optimale løsningen i slike situasjoner avgjørende for alle.

Hver person kan støte på et etisk dilemma i nesten alle aspekter av livet, inkludert personlig, sosial og profesjonell Profesjonell Begrepet profesjonell refererer til alle som tjener penger på å utføre en aktivitet som krever et visst nivå av utdannelse, dyktighet eller opplæring. .

Hvordan løse et etisk dilemma?

Den største utfordringen med et etisk dilemma er at det ikke tilbyr en åpenbar løsning som vil være i samsvar med etiske normer. Gjennom menneskehetens historie har folk møtt slike dilemmaer, og filosofer siktet og jobbet for å finne løsninger på dem.

Følgende tilnærminger for å løse et etisk dilemma ble utledet:

  • Motbevise paradokset (dilemma): Situasjonen må analyseres nøye. I noen tilfeller kan eksistensen av dilemmaet motbevises logisk.
  • Verditekniske tilnærminger: Velg alternativet som gir større eller mindre ondskap.
  • Finn alternative løsninger: I noen tilfeller kan problemet vurderes på nytt, og nye alternative løsninger kan oppstå.

Eksempler

Noen eksempler på etiske dilemmaeksempler inkluderer:

  • Å ta æren for andres arbeid
  • Å tilby en klient et dårligere produkt for din egen fortjeneste
  • Utnytte kunnskap til egen fortjeneste

Etiske dilemmaer i næringslivet

Etiske dilemmaer er spesielt viktige i yrkeslivet, ettersom de ofte forekommer på arbeidsplassen. Noen selskaper og profesjonelle organisasjoner (f.eks. CFA CPA vs CFA® Når du vurderer en karriere innen bedriftsfinansiering eller kapitalmarkedene, vil du ofte høre folk spør: "Skal jeg få en CPA eller CFA?" Og "Hva er bedre?". denne artikkelen vil vi skissere likhetene og forskjellene mellom CPA og CFA-betegnelser og prøve å styre deg i riktig retning om) følge deres egne retningslinjer og etiske standarder. Brudd på standardene kan føre til disiplinære sanksjoner.

Nesten alle aspekter av virksomheten kan bli et mulig grunnlag for etiske dilemmaer. Det kan omfatte forhold til kolleger, ledelse, kunder og forretningspartnere.

Folks manglende evne til å bestemme den optimale løsningen på slike dilemmaer i profesjonelle omgivelser kan føre til alvorlige konsekvenser for bedrifter og organisasjoner. Situasjonen kan være vanlig i selskaper som verdsetter resultater mest.

For å løse etiske problemer, selskaper og organisasjoner Typer organisasjoner Denne artikkelen om de forskjellige organisasjonstypene utforsker de ulike kategoriene organisasjonsstrukturer kan falle inn i. Organisasjonsstrukturer bør utvikle strenge etiske standarder for sine ansatte. Hvert selskap må demonstrere sine bekymringer angående de etiske normene i organisasjonen. I tillegg kan bedrifter tilby etisk opplæring for sine ansatte.

Flere ressurser

Finance tilbyr Financial Modelling & Valuation Analyst (FMVA) ™ FMVA®-sertifisering Bli med på 350 600 studenter som jobber for selskaper som Amazon, JP Morgan og Ferrari-sertifiseringsprogram for de som ønsker å ta karrieren til neste nivå. For å fortsette å lære og fremme karrieren din, vil følgende finansressurser være nyttige:

  • Forretningsetikk Forretningsetikk For å holde det enkelt, er forretningsetikk de moralske prinsippene som fungerer som retningslinjer for måten en bedrift driver seg selv og sine transaksjoner. I
  • Topp regnskapsskandaler Topp regnskapsskandaler De siste to tiårene så noen av de verste regnskapsskandaler i historien. Milliarder dollar gikk tapt som et resultat av disse økonomiske katastrofene. I dette
  • Typer av due diligence Typer av due diligence En av de viktigste og langvarige prosessene i en M & A-avtale er Due Diligence. Prosessen med due diligence er noe kjøperen gjennomfører for å bekrefte nøyaktigheten av selgerens krav. En potensiell M & A-avtale innebærer flere typer due diligence.
  • Whistleblower Policy Whistleblower Policy En varslingspolitikk blir nå ansett som en veldig kritisk del av nesten alle organisasjoner, som et resultat av juridiske spørsmål. Varslere blir nesten alltid

Siste innlegg

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found