Enkel interesse (ikke-sammensatt interesse) - Eksempler og formler

Enkel rente er en beregning av renter som ikke tar hensyn til effekten av sammensatt. I mange tilfeller er renteforbindelser med hver bestemt låneperiode, men i tilfelle enkel rente gjør det ikke det. Beregningen av enkel rente er lik hovedstørrelsen multiplisert med renten, multiplisert med antall perioder.

For en låntaker er enkel rente fordelaktig, siden den totale rentekostnaden vil være mindre uten at effekten blir sammensatt. For en utlåner er sammensatt rente fordelaktig, da den totale rentekostnaden over lånets levetid vil være større.

Enkel vs sammensatt rente

Formel for enkel interesse

Enkel interesse: I = P x R x T

Hvor:

  • P = hovedbeløp
  • R = Rente
  • T = antall perioder

Perioden må uttrykkes i samme tidsrom som frekvensen. Hvis renten for eksempel uttrykkes i en årlig rente, for eksempel i et rentelån på 5% per år (årlig), må antall perioder også uttrykkes i år. Vær oppmerksom på at noen ganger kan endringer i renten uttrykkes i basispoeng Basispoeng (BPS) Basispoeng (BPS) er den vanlige metrikken for å måle endringer i renten. Et grunnlag er 1 hundredel av en prosent. Se eksempler. Denne beregningen (BPS). Det kan være verdt det, som finansiell profesjonell, å lære å konvertere BPS til renter.

Hvis renten uttrykkes som et årstall, men den aktuelle tidsperioden er mindre enn et år, må renten beregnes i ett år. For eksempel, hvis renten er 8% per år, men den aktuelle beregningen krever en kvartalsrent, så er den aktuelle renten 2% per kvartal. De 2% per kvartal tilsvarer en enkel rente på 8% per år. Det er imidlertid ikke det samme når det gjelder sammensatt rente.

Eksempler på enkel interesse

Eksempel 1

Mr. Albertson planlegger å plassere pengene sine i et innskuddsbevis som forfaller om tre måneder. Rektoren er $ 10.000, og det opptjenes 5% rente årlig. Han vil beregne hvor mye renter han vil tjene på de tre månedene.

I = P x R x T

Jeg = $ 10.000 x 5% / år x 3/12 av et år

Jeg = $ 125

Eksempel 2

Sara ønsker å låne penger fra moren sin, og hun får tilbud om et femårig, ikke-sammensatt lån på $ 7.000, med en årlig rente på 3%. Hva er Saras totale rentekostnad?

I = P x R x T

I = $ 7000 x 3% / år * 5 år

Jeg = $ 1.050

Vanlige anvendelser av enkel interesse

Enkel interesse har mange virkelige applikasjoner, for eksempel følgende:

# 1 Obligasjoner

Obligasjoner betaler renter som ikke er sammensatt i form av en kupongbetaling. Disse kupongutbetalingene blir ikke automatisk reinvestert / sammensatt og er derfor et eksempel på enkel rente.

# 2 pantelån

Det kan være overraskende å høre at de fleste pantelån er basert på ikke-sammensatt rente. Selv om hovedbetalingen varierer, betraktes renten alltid som for øyeblikket betalt i sin helhet, og det er således ingen sammensatt effekt på selve renten.

Last ned gratis malen

Skriv inn navn og e-post i skjemaet nedenfor og last ned gratis malen nå!

Tilleggsressurser

Takk for at du leser Finance's guide til ikke-sammensatt interesse. Finance er den offisielle leverandøren av den globale Financial Modelling & Valuation Analyst (FMVA) ™ FMVA®-sertifisering. Bli med på 350 600 studenter som jobber for selskaper som Amazon, JP Morgan og Ferrari-sertifiseringsprogram, designet for å hjelpe alle med å bli en finansanalytiker i verdensklasse . For å hjelpe deg med å bli en finansanalytiker i verdensklasse og fremme karrieren til ditt fulle potensiale, vil disse ekstra finansressursene være svært nyttige:

  • Effektiv årlig rente Effektiv årlig rente Effektiv årlig rente (EAR) er rentesatsen som er justert for sammensetting over en gitt periode. Enkelt sagt, det effektive
  • Betalbar rente Betalbar rente er en gjeldskonto som vises på selskapets balanse som representerer beløpet til rentekostnadene som har påløpt til dags dato, men som ikke er betalt fra balansedagen. Den representerer beløpet av renter som for øyeblikket skyldes långivere og er vanligvis en kortsiktig gjeld
  • Hva er finansiell modellering Hva er finansiell modellering Finansiell modellering utføres i Excel for å forutsi et selskaps økonomiske resultater. Oversikt over hva som er økonomisk modellering, hvordan og hvorfor bygge en modell.
  • Finansielle modelleringsressurser Finansielle modelleringer Gratis økonomiske modelleringsressurser og guider for å lære de viktigste konseptene i ditt eget tempo. Disse artiklene vil lære deg økonomisk praksis for modellering med hundrevis av eksempler, maler, guider, artikler og mer. Lær hva økonomisk modellering er, hvordan du bygger en modell, Excel-ferdigheter, tips og triks

Siste innlegg