Market to Book ratio (også kalt Price to Book ratio), er en beregning av økonomisk verdsettelse som brukes til å evaluere selskapets nåværende markedsverdi i forhold til dets bokførte verdi. Markedsverdien er den nåværende aksjekursen på alle utestående aksjer (dvs. prisen som markedet mener selskapet er verdt). Bokført verdi er beløpet som ville være igjen hvis selskapet likviderte alle eiendelene og tilbakebetalte alle forpliktelsene. Bokført verdi er lik selskapets netto eiendeler og kommer fra balansen Balanse Balansen er en av de tre grunnleggende regnskapene. Disse uttalelsene er nøkkelen til både økonomisk modellering og regnskap. Balansen viser selskapets forvaltningskapital, og hvordan disse eiendelene finansieres, enten gjennom gjeld eller egenkapital. Eiendeler = Gjeld + egenkapital. Med andre ord,forholdet brukes til å sammenligne en virksomhets netto eiendeler som er tilgjengelige i forhold til salgsprisen på aksjen.
Markedsforholdet brukes vanligvis av investorer for å vise markedets oppfatning av en bestemt aksjes verdi. Den brukes til å verdsette forsikrings- og finansielle selskaper, eiendomsselskaper og investeringskontorer. Det fungerer ikke bra for selskaper med stort sett immaterielle eiendeler. Dette forholdet brukes til å angi hvor mye aksjeinvestorer betaler for hver dollar i netto eiendeler.
Markedsforhold beregnes ved å dele den nåværende sluttkursen på aksjen med det nåværende kvartals bokførte verdi per aksje.
Formel for marked til bokforhold
Market to Book-formelen er:
Markedsverdi / Netto bokført verdi
eller
Aksjekurs / Netto bokført verdi per aksje
hvor netto bokført verdi = totale eiendeler - totale forpliktelser
Tolke forholdet
Et lavt forhold (mindre enn 1) kan indikere at aksjen er undervurdert (dvs. en dårlig investering), og en høyere andel (større enn 1) kan bety at aksjen er overvurdert (dvs. at den har prestert bra). Mange hevder det motsatte, og på grunn av avviket i meninger kan bruk av andre aksjevurderingsmetoder enten i tillegg til eller i stedet for forholdet mellom pris og bok være gunstig for et selskap.
Et lavt forhold kan også indikere at det er noe galt med selskapet. Dette forholdet kan også gi inntrykk av at du betaler for mye for det som ville være igjen hvis selskapet gikk konkurs.
Marked-til-bok-forholdet hjelper et selskap å avgjøre om aktivaverdien er sammenlignbar med markedsprisen på aksjen. Det er best å sammenligne markedsforhold mellom selskaper innen samme bransje.
Eksempel på beregning av forholdet mellom pris og bok i Excel
Pris-til-bok-forholdet (eller Market to Book-forholdet) kan enkelt beregnes i Excel hvis følgende kriterier er kjent: aksjekurs, antall utestående aksjer, forvaltningskapital og totale forpliktelser. Derfra kan markedsverdi og bokført verdi beregnes. Market Cap er lik aksjekurs ganger utestående aksjer. Netto bokført verdi er lik eiendeler minus gjeld totalt.
Som du kan se i eksemplet ovenfor, er alle antagelser eller hardkoder med blå skrift, og alle formler er i svart.
Aksj 1 har en høy markedsverdi i forhold til netto bokført verdi av eiendeler, så pris-til-bok-forholdet er 3,9x.
Aksje 2 har en lavere markedsverdi enn den bokførte verdien av egenkapitalen, så markedsandelen er 0,9 ganger.
Last ned gratis malen
Skriv inn navn og e-post i skjemaet nedenfor og last ned gratis malen nå!
Hvordan er formelen Market to Book Formula avledet?
Market to Book multiple kan vises til å være lik PE x ROE ved å gjøre noen økonomiske analyser. Det er derfor drevet av avkastning på egenkapitalen, og driverne til PE flere prisinntjeningsforhold Prisinntjeningsforholdet (P / E-forhold) er forholdet mellom selskapets aksjekurs og inntjening per aksje. Det gir investorer en bedre følelse av verdien av et selskap. K / H viser forventningene til markedet og er prisen du må betale per enhet av nåværende (eller fremtidig) inntjening.
Det kan også vises at PE-multiple er drevet av (1 - g / ROE) / (r - g) hvor r er kostnaden for egenkapital, g er vekstraten, og ROE er avkastning på egenkapital Return on Equity (ROE ) Avkastning på egenkapital (ROE) er et mål på selskapets lønnsomhet som tar selskapets årlige avkastning (nettoinntekt) delt på verdien av selskapets totale egenkapital (dvs. 12%). ROE kombinerer resultatregnskapet og balansen når nettoinntekt eller resultat sammenlignes med egenkapitalen. .
Siden MB multiple er PE x ROE, betyr dette at MB multiple er (ROE - g) / (r - g). Hvis vi antar en vekstrate på null, innebærer ligningen at markedsverdien av egenkapitalen skal være lik bokført verdi av egenkapitalen dersom ROE = r.
MB-multiple vil være høyere enn 1 hvis et selskap leverer ROE høyere enn egenkapitalkostnaden (r).
Tilleggsressurser
Dette har vært en guide til markedet for bokføringsforhold og formel. For å fortsette å lære og fremme karrieren din, anbefaler vi disse ekstra gratis ressursene på det sterkeste:
- Analyse av årsregnskap Analyse av finansregnskap Hvordan utføre analyse av regnskap. Denne guiden vil lære deg å utføre en regnskapsanalyse av resultatregnskapet, balansen og kontantstrømoppstillingen inkludert marginer, forhold, vekst, likviditet, gearing, avkastning og lønnsomhet.
- Verdsettelsesforhold Verdsettelsesmetoder Når en verdsetter et selskap som en løpende virksomhet, er det tre hovedverdsettelsesmetoder som brukes: DCF-analyse, sammenlignbare selskaper og presedens transaksjoner. Disse metodene for verdsettelse brukes i investeringsbank, aksjeforskning, private equity, bedriftsutvikling, fusjoner og oppkjøp, gjeldsrike oppkjøp og finansiering
- Sammenlignbar selskapsanalyse Sammenlignbar selskapsanalyse Hvordan utføre sammenlignbar selskapsanalyse. Denne guiden viser deg trinn for trinn hvordan du bygger sammenlignbare selskapsanalyser ("Comps"), inkluderer en gratis mal og mange eksempler. Comps er en relativ verdsettelsesmetodikk som ser på forholdstall for lignende offentlige selskaper og bruker dem til å utlede verdien av en annen virksomhet
- Finansiell modelleringsguide Gratis finansiell modelleringsveiledning Denne økonomiske modelleringsveiledningen dekker Excel-tips og beste praksis om antakelser, drivere, prognoser, kobling av de tre uttalelsene, DCF-analyse, mer